Ми у Facebook
13.12.2012, 15:17

Народити дитину у воді? Рівнянки за!

Будь-яка жінка мріє про те, аби народити здорового малюка без жодним проблем та, звичайно, болісних відчуттів. Саме тому дедалі частіше майбутні мами думають про те, якими методами можна полегшити процес народження малюка.
Пологові будинки нині застосовують безліч варіантів новітніх способів приймання пологів. Вагітній пропонують полегшити біль за допомогою гумових м’ячів, спеціальних табуретів або ж шведської стінки. Таким чином, майбутня мама сама обирає зручну для неї позу, а відтак почувається краще та впевненіше. Іще один метод — "перетерпіти" пологи у воді або ж і зовсім народити у воді.

Така практика популярна в Європі, оскільки тепла вода є хорошою альтернативою медикаментозних знеболювальних препаратів, акцентують акушери. Більше того, розслабляє породіллю і прискорює пологи. Водночас дитинка менше стресує, оскільки плід розвивається саме у водному середовищі.

Рівнянки, які полегшували процес народження малюка за допомогою водних процедур, на власному досвіді переконались, що пологи можуть бути приємними не лише морально, а й фізично. А народжувати у такий спосіб набагато легше, ніж лікувати зуби.

— В очікуванні народження моєї донечки я навіть не сподівалась, що долучусь до числа тих мам, які про пологи говорять: "Це зовсім не боляче, швидше — приємно", — розповідає рівнянка Анна Зозулевич. — Пологовий зал, де я народжувала, нічим не відрізнявся від тих, про які мені розповідали подруги, — гімнастичний м’яч, ліжко, стіл, ванна. Однак, як виявилось, саме ванна здатна все змінити. Занурившись у воду, і не помітила, як минув найменший натяк на дискомфорт, не говорячи вже про біль. Все, чого мені хотілось тоді, — це завбачливо підготовлену чоловіком плитку мого улюбленого шоколаду, яку я смакувала, поки проходили перейми. На фоні, так би мовити, вимушеної романтики непомітно промайнули чотири години і лікар сповістив, що час народжувати. За лічені хвилини ми тримали на руках нашу крихітку.

Дедалі більшої популярності набувають пологи у воді. Це коли дитина народжується у воду. Утім, на сьогоднішній день жоден з пологових будинків Рівненщини не має спеціального обладнання, аби практикувати пологи у воді. За словами лікаря акушера-гінеколога Рівненського обласного перинатального центру Лілії Романенко, наразі рівненські медики широко використовують знеболення пологів за допомогою теплої води. Відтак, породілля знаходиться у воді лише на період перейм. Коли ж розпочинається сам родовий процес — переходить у пологовий зал.

— Пологи у воді досить часто плутають з полегшенням переймів за допомогою води. Це абсолютно різні речі, — каже лікар. — Для того, аби мати можливість практикувати пологи у воді, потрібно обладнати спеціальні гідравлічні ванни з різними температурними режимами з отвором для припливу теплої води з однієї сторони й для зливу води з іншої, що дає постійну циркуляцію. На жаль, такої можливості у Рівному поки що немає. Між тим, нашим вагітним ми пропонуємо врівноважити біль під час перейм зануренням у ванну. Жінка знаходиться у ванні з теплою водою найболючіший період переймів. Потім вагітна переходить у пологовий зал, де й відбуваються пологи. За допомогою такої гідротерапії біль стає менш відчутним, тому жінка має можливість розслабитись та почувається більш комфортно.

Як повідомляє прес-служба РОДА, нині будівельники облаштовують спеціальні ванни в чотирьох пологових залах, аби при бажанні породіллі могли скористатися сучасним методом народження немовлят.

Однак, за словами лікарів, не кожній вагітній підходить такий варіант пологів. Серед протипоказань є будь-які ускладнення перебігу вагітності, серцево-судинні та варикозні хвороби.

— Скористатися гідротерапією під час пологів може кожна вагітна. Утім, варто пам’ятати про певні протипоказання й обов’язково проконсультуватись з лікарем. Адже, у певних випадках водні процедури під час перейм здатні не лише полегшувати біль чи прискорювати процес пологів, а й навпаки — зменшувати темп родової діяльності, — пояснює Лілія Романенко. — І у жодному випадку не варто робити це вдома. Якщо маєте сумніви, краще всього обговоріть ситуацію з лікарем. Таким чином ви убезпечите свої майбутні пологи від ускладнень, а ваше здоров’я і здоров’я дитини залишаться у безпеці та під наглядом спеціалістів.

Що каже психолог?
Іванна БОЯКІВСЬКА, психолог, гештальт-терапевт:
— Емоційна та психологічна складова — один з ключових моментів у прийнятті рішення нестандартних пологів. І цей фактор безперечно впливає на самопочуття жінки, яка народжує, її настрій. Приймаючи рішення про нестандартні пологи жінка налаштовує себе на особливий лад, відмінний від традиційного. Тому для майбутньої мами уявлення про пологи як про нестерпний біль відходить на задній план і формується позитивне очікування таємничої зустрічі з дитинкою. Адже страх перед пологами сприяє тому, що біль відчувається ще сильніше.

Зменшення відчуття болю при пологах також позитивно впливає на подальші відносини матері та дитини. Якщо жінка нестерпно страждала під час родової діяльності, якщо була загроза її життю — то вона (або чоловік, родичі) несвідомо звинувачують дитину у створенні такої критичної ситуації. Складається уявлення про те, що саме дитина винна у муках матері. Уявляєте, яким чином це впливає на крихітне беззахисне створіння, яке ще свідомо нічого не вирішувало і цілеспрямовано ні на що не впливало? Такі дітки виростають хворобливими, психічно нестійкими, вони наче спокутують страждання свої мами під час їхнього народження.
Не варто забувати і про те, що біль, який переживає жінка при пологах передається й дитині. Не на фізичному, а на психологічному, несвідомому рівні. У малюка може сформуватися відчуття, що саме через нього мама так страждає. Це накладає свій відбиток на подальші їхні взаємостосунки, на самосприйняття дитини.

Тому жінкам, які готуються до пологів, варто максимально сконцентруватися на своїх позитивних відчуттях, на трепетному очікуванні маленького дива. Звичайно, не варто себе тішити, налаштовуючись на повну відсутність болі. Але усвідомте, цей біль не схожий ні на який інший, його не можна порівняти з порізаним пальцем чи травмуванням ноги. Це біль і радість народження Нового життя.

"Рівненська газета" № 50 від 13 грудня 2012 року





На правах реклами