Ми у Facebook
09.01.2013, 08:00

Як підгодовувати взимку синичок та інших пташок

Календарик: 9 січня 2013 року, середа.
Місяць у знаку Стрільця, четверта чверть (спадає), 27-й місячний день.
Подбайте взимку про диких пташок! Вони – найкращий біологічний захист садів, лісів, парків та скверів від шкідників – гусені, різних личинок та короїдів, які зимують на гілках дерев та кущів, залишках плодів та торішньому листі.

Підготуйте для пернатих годівнички з кормом, розвісьте шматочки несолоного сала для веселих зграй жовтогрудих синиць. Буде чудово, якщо це робитимете разом з дітьми.

У зимовий період найкраще підгодовувати пташок поживним кормом: трохи розчавленим качалкою соняшниковим та гарбузовим насінням, пшоном, просом, залитими смальцем чи олією вівсяними пластівцями, несоленим салом, маслом, маргарином.

Пташкам будуть до вподоби зіпсовані крупи, сухофрукти та сушені гриби, в яких завелися жирні личинки.

Слід пам’ятати, що сіль для птахів - страшна отрута. Тому солоні чипси, сухарики та солоне сало - не для них.

Не можна згодовувати пернатим чорний хліб! Він набухає в зобу, через що живе створіння може загинути. Полегшить травлення пташкам жменя піску чи товченої яєчної шкаралупи, змішана з зерном, крупою, білими хлібними крихтами.

Найпростіша годівничка для синиць – вирізана з прямокутного літрового пакета з-під молока чи соку. Можна вирізати «хатку» з 5-літрової пляшки з-під питної води або просто нанизати на гілки кусні сала чи жирного м’яса.

Але якщо ви беретесь підгодовувати снігурів, синиць, дроздів, вівсянок, горлиць чи горобців, не полишайте цю добру справу до кінця морозної та сніжної зими. Бо пташки звикнуть прилітати на це місце й отримувати їжу, і якщо там довго не буде корму, голодні пернаті можуть загинути.

Найважче їм діставати їжу у періоди снігопадів, ожеледиць і морозів після відлиг, коли все вкривається міцною льодяною кіркою. Упродовж зими гине 80-90% популяції великих синиць. І лише висока плодючість рятує їх від повного вимирання.


Народні прикмети:

У народі про морозний день 9 січня здавна примовляють: «Прийшов Степан - на нім червоний жупан».

Якщо падає лапатий сніг - найближчими днями слід чекати негоди й відлиги.

Якщо у січні часті снігопади та завірюхи, то в липні часто йтимуть дощі.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ