Ми у Facebook
05.03.2013, 13:50

Зір маленьких рівнян лікують іграми [+Фото]

Вихователі ДНЗ № 35 для дітей з вадами зору «Весняночка» лікують дитячий зір картинками, пазлами та рухливими іграми.
Виявляється, деякі ігри не лише підтримують добрий настрій, а й вміють лікувати! Нині, все частіше для профілактики та корекції зорових порушень у дошкільнят застосовуються ігрові методики: складання пазлів, картинок, малювання, лабіринти та безліч рухливих ігор.

Дитячі ігри лікують зір

Шнурування, різні види застібок, мозаїка, нанизування намиста...Саме такі, дещо незвичні для більшості та добре знайомі методики щодня виконують маленькі вихованці ДНЗ №35.У цьому закладі навчаються 136 дітей з порушенями зору. Дехто з них бачить лише зблизька, у декого все подвоюється, в інших – розпливається.Проте, застосування ігрових методик саме у комплексному поєднанні з апаратним лікуваням та дитячою активністю дають хороші результати.





За словами директора ДНЗ № 35 для дітей з вадами зору «Весняночка» Тамари ГРИЦАК близько 90% діток після закінчення закладу навчаютья у загальноосвітніх школах.

- Ми робимо все для того аби ті дітки, які приходять до нас у садочок з вадами зору, досягали позитивиних результатів у лікуванні та профілактиці зорових порушень. Наші педагоги постійно вдосконалюють, розроблять різного роду вправи, ігри, проекти для корекції зору,- пояснює Тамара Юріївна. - Згідно призначень психолого-медико-педагогічної комісії діти із порушеннями зору напрявляються до нашого закладу. Відтак, залежно від діагнозу, дитині призначаються зорові навантаження, серед них є й ігрові: конструктори,нанизування намиста, малювання через кальку, викладання візерунків з паличок та безліч інших.Крім того, зоровий дефект обумовлює в цілому весь хід психічного розвитку дитини, тому враховуючи можливості дітей,наші педагоги розробляють корекційно-розвиваючі заняття, що дозволяєють заповнити недостатність зорової інформації і нормалізувати формування особистості дитини.


Креативні ідеї у педагогів, які працюють з такими дітками - постійний процес. Аби зацікавити дошкільнят грою вихователі мають знати не лише фізіологічнві особливості, а й вподобання кожного малюка.Залежно від цього хлопчикам, дівчаткам, більш рухливим чи менш активним діткам підбираються відповідні ігри.



Тифлопедагог ДНЗ № 35 Ірина ГРИНЧУК власноруч розробила безліч ігор для дітей з порушеннями зору. Всі завдання та ігри орієнтовані на розрізнення форми й кольору, тренують очі.

- Це може бути завдання на розрізнення форми, кольору. Наприклад, дітки чіпляють до дерева листочки, які складаються із прищепок.Під час такої гри розвивається моторика рук, гострота зору. Відповідно до стану і проблеми кожного малюка ми підбираємо йому завдання: візерунки з кольорових паличок, сортування фігур по формі та кольору, складання пазлів та картинок різної величини, пальчиковий нетрадиційний театр - пояснює педагог.





Разом з тим не менш важливою складовою успішного лікування зорових порушень у дітей є батьківський фактор. Адже за словами самих педагогів, які працюють з такими дітками, у більшості випадків батьки теж мають знати, а головне виконувати вдома комплекси вправ для зняття зорової втоми.





На правах реклами