Ми у Facebook
03.04.2013, 14:13

Юний фінансовий геній України живе у Рівному

Він їхав у Дніпропетровськ на фінал Всеукраїнської економічної Олімпіади з радістю і навіть не сподівався на перемогу. А повернуся у Рівне юним фінансовим генієм України, з пропозицією працевлаштування у ПриватБанку та 50 тисячами гривень на навчання у будь-якому ВНЗ країни.
Нині одинадцятикласник Рівненської класичної гімназії "Престиж" Віталій Павлюк ще перебуває під враженнями від олімпіади, думає, який майбутній фах обрати, готується до ЗНО та мріє реалізувати себе у житті. Про це та інше юний фінансовий геній розповідає у нашому інтерв’ю.

— Як ти потрапив на цю олімпіаду?
— Директор гімназії розповіла, що проводиться така олімпіада і є можливість взяти у ній участь. В останній день реєстрації я з мамою пішов у банк, оформив картку і зареєструвався. Потім упродовж місяця учасники виконували конкурсні завдання з банківської справи та економіки онлайн. Всього було чотири інтернет-тури олімпіади. За кожну правильну відповідь учасники отримували бали. Після третього туру олімпіади я опинився на 13 місці, а на 4 турі вже перемістився на 9 позицію. Тоді і зрозумів, що потрапляю до фіналу. Загалом із 1200 учасників олімпіади 18 потрапили у фінал, який відбувся у Дніпропетровську.
— Які враження залишилися після участі й перемоги в олімпіаді?
— Лише найкращі. Мені ця олімпіада була цікавою тим, що вона суттєво відрізнялася від звичайних шкільних олімпіад, завдання яких побудовані на теорії. Адже я був на багатьох шкільних олімпіадах з математики та фізики і мені вони трішки нудні. Всеукраїнська економічна Олімпіада "Фінансовий геній" — це новий тип олімпіади, тут зовсім інше ставлення до тебе від організаторів, тебе поважають. У ній взяли участь представники всіх регіонів України. Тому я вважаю, що такі олімпіади важливіші за теоретичні тому, що дають можливість відпрацювати реальні вміння та навички.



— Наскільки складними були завдання олімпіади і як тобі вдалося з ними справитися?
— Всі завдання олімпіади були побудовані на логіці. Наприклад, нам потрібно було визначити за резюме і характеристикою найкращого працівника у банківській сфері, серед наявного списку обрати банки, куди краще класти кошти на депозит, визначити, яке із представлених підприємств швидше окупиться, і таке інше. А самі завдання олімпіади складали працівники банку.
— Яке із завдань олімпіади тобі найбільше сподобалося?
— Найцікавішим для мене був квест, коли ми бігали по десятиповерховому приміщенню банку й виконували поставлені завдання. Наприклад, отримували символіку певного відділу і шукали його, або ж складали певний діалог. Словами важко описати відчуття, які мене тоді переповнювали, їх потрібно відчути на собі. Також мені дуже сподобалися експрес-лекції працівників банку про те, як підняти командний дух і виховати в собі лідера.
— А з чим для тебе було найважче впоратися під час олімпіади?
— Найскладніше було скласти розрахунок порядку погашення кредиту, тому що знову ж таки у цьому напрямку у мене не було ані теоретичних, ані практичних знань.
— Як ти оцінював свої шанси на перемогу у Всеукраїнській економічній олімпіаді "Фінансовий геній"?
— Якщо чесно, то я не сподівався, що здобуду перемогу. Адже ніколи не стикався із такими завданнями, навіть теоретичних знань з цієї теми не було.
— Що для тебе дала перемога в олімпіаді?
— Ще не так багато часу минуло, щоб у повній мірі оцінити, що мені дала перемога. Але вже зараз можу сказати з упевненістю, що це насамперед, новий досвід, який, я думаю, мені стане в нагоді у житті. Також ця перемога дала змогу оцінити свої можливості та вміння, спонукала мене до роздумів стосовно того, яку і де вищу освіту здобуватиму, та дала поштовх шукати себе в іншому напрямку. Окрім того, я отримав право на працевлаштування у структурі ПриватБанку після завершення навчання. А 50 тисяч гривень, яких я отримав за перше місце в олімпіаді, буде перераховано на рахунок ВНЗ, куди я вступлю.
— Як рідні, друзі, вчителі відреагували на твою перемогу у всеукраїнській олімпіаді?
— Для них це було такою ж несподіванкою, як і для мене. Звичайно, всі вітали, були раді, що так трапилося, але водночас були здивовані моїй перемозі.
— А як ти навчаєшся у школі?
— Школу я закінчую зі срібною медаллю. Подобається математика і фізика, а ось гуманітарні предмети мене менш ваблять.
— Де плануєш здобувати вищу освіту?
— Раніше я хотів вступати на інженера авіації у  Національний авіаційний  університет, працювати над розробками техніки для авіації і транспорту. Проте, взявши участь в олімпіаді, мені сподобалася економіка і банківська справа. Тому не виключено, що я пов’яжу з цим своє майбутнє. Тим паче, що мені дуже сподобалася атмосфера в головному офісі банку і те, що працівники мають можливості для реалізації.
— Чим захоплюєшся, окрім навчання?
— Я займаюся велоспортом та плаванням, щоправда, на любительському рівні.
— Ким бачиш себе через 10 років?
— Багато залежить від того, який майбутній фах оберу. Хоча не відкидаю того, що скористаюся можливістю працювати у ПриватБанку. Ну і хотілося б працювати у Києві, адже, на мою думку, там більше можливостей для реалізації.
— Що для тебе головне у житті?
— Саморозвиток і реалізація.
— А якщо не секрет, про що мріє юний фінансовий геній України?
— Реалізувати себе, стати успішною людиною, не бути залежним від батьків, а навпаки їм допомагати та підтримувати.
— І наостанок, що ти побажав би своїм одноліткам на шляху до успіху?
— Бути цілеспрямованими, працювати над собою, не боятися відкривати для себе щось нове, приймати нестандартні рішення і бути комунікабельними.

"Рівненська газета" №14 від 4 квітня 2013 року





На правах реклами