Ми у Facebook
22.09.2014, 01:15

Свої лимони вдома

В Олени ТОЛОЧИК з Острога ось уже близько десяти років у квартирі росте лимон. Він швидше схожий на кущ, ніж на дерево, адже йому в таких умовах не вистачає тепла і світла. При цьому плодоносить кілька разів на рік.
Живець лимона привіз чоловік з господарства на півдні, де лимони вирощують у теплицях. Із зрілого лимонного дерева йому зрізали часточку, й укоріненим живцем ми посадили рослинку в невеличкий вазон. Такий спосіб вирощування називається власнокореневий. За ці роки лимон розрісся і зараз сягає півтора метра у висоту. Тому, зрозуміло, що вазоновий горщик міняли кілька разів на більший, пересаджуючи лимон. При цьому заповнювали горщик чорноземом і торфом в рівних кількостях, — розповідає Олена Толочик.
— Цвісти й плодоносити він почав на четвертий рік “прописки” в домі. Спочатку з’являлись кілька квіток, з яких частина була пусто­цвітами (“чоловічими” квітками). Плодоносили тільки жіночі. З роками цвіту стало більше й одночасно могли зацвісти 12-15 квіток. У теплу пору року цвітіння відбувається через 2-2,5 місяця, взимку — рідше. Влітку наш лимон росте на балконі, ближче до світла, на зиму переносимо його на підвіконня в кімнату. Особливого догляду він не потребує: поливаємо його раз у 3-4 дні. Смак нашого цитрусового відрізняється від звичайного — він не такий кислий. При цьому кісточок в ньому набагато більше, ніж у звичайному. Зріє плід поступово, перетворюючись із зеленого зморшкуватого на брудно-жовтий, не такий яскравий, як базарний лимон. Опадає з гілочки стиглий плід сам і “перекочовує” в холодильник. Ось так і маємо екологічно чистий засіб профілактики застуди. Зараз на кущі дозріває чотири невеличкі лимони. Листя на зиму рослина скидає. До речі, запарені окропом порізані листочки багаті на ефірні олії і так само, як плід, додають чаю оригінального смаку.
— Інший спосіб вирощування цих екзотичних фруктів — прищеплення рослини, вирощеної з кісточки. Тут потрібні особливі знання. А загалом, будь-яка рослина відчуває ставлення до неї господаря, тому виростити вдома лимон вдається не кожному. Як кажуть, легка рука (а в мого чоловіка саме до городництва) сприяє приживанню рослини, — додала вона.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ