22.02.2015, 12:30
Поради рівнянам: три рецепти «протигрипозних» страв з часником
Наближаються осінні та зимові холоди, а з ними – всілякі застуди та грип. Багато хто бережеться від інфекцій традиційним народним способом – щодня вживає часник. Але їсти його просто так – швидко набридає. Пропонуємо кілька цікавих і смачних "протигрипозних" варіантів на обід та вечерю.
Швидка часникова юшка з кубиками-грінками
3-5 зубчиків часнику, 1-2 столові ложки оливкової олії (рафінованої соняшникової, вершкового масла), 1 л картопляного відвару, 1 чайна ложка подрібненої петрушки (можна сухої, мороженої), дрібка меленого солодкого червоного перцю або інші улюблені спеції, чорний мелений і запашний перець, сіль, 1 маленький лавровий листок; попередньо підсмажені кубики з білого хліба або батона (можна і з житнього або звичайного сірого хліба).
Нарізаний тонкими пластинками часник злегка підсмажте в олії чи на вершковому маслі - доти, поки з’явиться аромат, додайте зелень. Зніміть з вогню, посипте перцем. Залийте картопляним відваром, який залишився, наприклад, під час приготування картопляного пюре. Посоліть при необхідності, дайте закипіти. Розлийте у порційні чашки. Подавайте з підсмаженими кубиками-грінками та сметаною.
Гарбуз з часником, сиром та горіхами
300 г гарбуза з яскравою, щільною та солодкою м’якоттю (можна замінити 2-3 середніми соковитими морквинами або взяти половину гарбуза, половину - моркви), 3-4 зубчики часнику, 100 г тертого сиру (твердого або плавленого), 1 жменя мелених волоських горіхів, сіль, жирна сметана або майонез.
Моркву почистіть, натріть якомога дрібніше. Змішайте з товченим часником, меленими горіхами, тертим сиром, посоліть, поперчіть, заправте майонезом. Подавайте з картопляним пюре, гарно підходить до вареної курячої грудки.
Сиркові кульки з часником та волоськими горіхами
200 г свіжого кисломолочного сиру (творог), 100 г твердого чи плавленого сиру, 50 г вершкового масла, 1-2 столові ложки сметани або майонезу, 50 г мелених волоських горіхів, 1-2 зубчики часнику, сіль, мелений запашний перець або суміш перців.
Масло розітріть з кисломолочним сиром (творогом), додайте дрібно натертий твердий або плавлений сир (якщо прилипає до тертки - покладіть на якийсь час у морозилку), мелені горіхи та товчений або дрібно нарізаний часник. Масу добре вимішайте, при необхідності додайте сметану чи майонез. Посоліть, збагатіть смак улюбленими спеціями, сформуйте невеликі кульки розміром з волоський горіх, які складіть на плоску тарілку. Зверху можна посипати меленими горіхами, тертим жовтком, паприкою, зеленню петрушки чи подрібненою зеленою цибулею - кому як подобається.
3-5 зубчиків часнику, 1-2 столові ложки оливкової олії (рафінованої соняшникової, вершкового масла), 1 л картопляного відвару, 1 чайна ложка подрібненої петрушки (можна сухої, мороженої), дрібка меленого солодкого червоного перцю або інші улюблені спеції, чорний мелений і запашний перець, сіль, 1 маленький лавровий листок; попередньо підсмажені кубики з білого хліба або батона (можна і з житнього або звичайного сірого хліба).
Нарізаний тонкими пластинками часник злегка підсмажте в олії чи на вершковому маслі - доти, поки з’явиться аромат, додайте зелень. Зніміть з вогню, посипте перцем. Залийте картопляним відваром, який залишився, наприклад, під час приготування картопляного пюре. Посоліть при необхідності, дайте закипіти. Розлийте у порційні чашки. Подавайте з підсмаженими кубиками-грінками та сметаною.
Гарбуз з часником, сиром та горіхами
300 г гарбуза з яскравою, щільною та солодкою м’якоттю (можна замінити 2-3 середніми соковитими морквинами або взяти половину гарбуза, половину - моркви), 3-4 зубчики часнику, 100 г тертого сиру (твердого або плавленого), 1 жменя мелених волоських горіхів, сіль, жирна сметана або майонез.
Моркву почистіть, натріть якомога дрібніше. Змішайте з товченим часником, меленими горіхами, тертим сиром, посоліть, поперчіть, заправте майонезом. Подавайте з картопляним пюре, гарно підходить до вареної курячої грудки.
Сиркові кульки з часником та волоськими горіхами
200 г свіжого кисломолочного сиру (творог), 100 г твердого чи плавленого сиру, 50 г вершкового масла, 1-2 столові ложки сметани або майонезу, 50 г мелених волоських горіхів, 1-2 зубчики часнику, сіль, мелений запашний перець або суміш перців.
Масло розітріть з кисломолочним сиром (творогом), додайте дрібно натертий твердий або плавлений сир (якщо прилипає до тертки - покладіть на якийсь час у морозилку), мелені горіхи та товчений або дрібно нарізаний часник. Масу добре вимішайте, при необхідності додайте сметану чи майонез. Посоліть, збагатіть смак улюбленими спеціями, сформуйте невеликі кульки розміром з волоський горіх, які складіть на плоску тарілку. Зверху можна посипати меленими горіхами, тертим жовтком, паприкою, зеленню петрушки чи подрібненою зеленою цибулею - кому як подобається.
Категорія: Новини > Життя
Автор: Галина ЦУКАНОВА Переглядів: 15382Інші статті рубрики:
Рецепт дзеркальної глазурі на паску: не кришиться та не липне
Традиційну білкову глазур на паски можна замінити желатиновою. Вона не кришиться, не тече і не липне, а ще має гарний дзеркальний вигляд.
переглядів: 2204
13 загиблих та понад 60 травмованих: Наслідки ракетної атаки по Чернігову
Серед потерпілих - двоє дітей.
переглядів: 437
Польські мітингувальники планують блокувати рух вантажівок на ПП "Корчова-Краківець"
Вже завтра, 18 квітня, польські страйкарі планують відновити блокаду перед пунктом пропуску "Корчова-Краківець".
переглядів: 387
Ворог вдарив по Чернігову: Що відомо про постраждалих
У середу, 17 квітня, росіяни завдали трьох ракетних ударів по Чернігову. "Прильоти" сталися майже в самісінькому центрі міста.
переглядів: 471
Сьогодні у Рівному відбудеться зустріч із Володимиром Шовкошитним
Рівняни мають змогу відвідати творчий вечір унікального українця.
переглядів: 528