Ми у Facebook
28.03.2024, 09:51

У Рівному обговорювали, як допомогти військовим почуватися комфортно вдома після повернення з війни

На Рівненщині ведуться роботи над створенням методології, яка сприятиме територіальним громадам у систематизації інформації про сервіси та послуги, необхідні для інтеграції ветеранів після повернення додому.

Вчені Національного університету "Острозька академія" займаються розробкою цієї методології. Про це інформують у Рівненській обласній раді.

27 березня у Рівному зібралися експерти ветеранської спільноти, представники влади, громадських організацій та служб, щоб обговорити потреби та запити ветеранів. Визначити показники готовності територіальних громад до повернення військових додому та поділитися успішним досвідом громад у створенні політики підтримки ветеранів.



"У великих містах легше надавати допомогу ветеранам, ніж у віддалених громадах. Тому держава та місцева влада мають створити систему, що забезпечить доступ до однаково якісних послуг та сервісів для кожного ветерана, незалежно від того, де він проживає", - зауважив радник-уповноважений Президента України Вадим Свириденко.

Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш, підкреслив, що справжнє ставлення суспільства до ветеранів вимірюється не кількістю створених центрів та хабів, а тим, як вони почувають себе, повернувшись додому.

"Важливо, щоб в громадах людина могла отримати всі необхідні послуги та задовольнити будь-яку свою потребу - медичну, реабілітаційну, освітню, культурну, професійну тощо", - підкреслив голова обласної ради.

Учасники зустрічі також зазначили, що ветеранів слід розглядати не лише як отримувачів послуг, але й як повноцінних учасників суспільства, якім важливо успішно інтегруватися в цивільне життя. Основна мета державної ветеранської політики - забезпечити їм ці можливості.



Організація стратегічної сесії щодо розробки методології оцінки готовності громад до (ре)інтеграції ветеранів у цивільне життя є ініціативою комунального закладу обласної ради "Ветеранський простір" у співпраці з "Острозькою академією" та за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) у рамках проєкту "EU4Recovery - Розширення можливостей громад в Україні". Фінансову підтримку надає Європейський союз.





На правах реклами