Ми у Facebook
24.09.2013, 16:16

Чи знаєте ви, як правильно розшифровуються автомобільні номерні знаки? Частина 2 [+Фото]

Портал OGO.ua продовжує розбиратися в автомобільних номерах. Сьогодні проллємо світло іще на деякі нюанси.
В українських автомобільних номерів використовуються лише ті літери нашого алфавіту, які мають схоже написання з латинськими буквами. Це все зроблено задля того, аби виїжджаючи за кордон, наші водії не мали ніяких проблем з європейськими міліціантами, які намагаються правильно записати літери Є, Ю, Щ або И. Наприклад, колишні номери, в яких були присутні літери Я чи Ю, виявлялися дуже складними для написання працівниками європейських ДАІ.

Правильно розшифровуємо автомобільні номерні знаки. Частина 1

Номерні знаки для автомобілів, автобусів та причепів мають 8 знаків. Починаються вони, як і закінчуються, двома буквами, а посередині на номерних знаках розміщуються чотири цифри. Перше поєднання букв – це регіон, де зареєстрований автомобіль, друге поєднання - серія номерного знака.



Тож для того, аби зрозуміти, в якій області зареєстрований авто, потрібно дивитися тільки на перші дві букви.

Самим першим у списку регіонів – Київ. Далі всі області, які розміщені у алфавітному порядку, а замикає цей список місто Севастополь. Виняток - Харківська область йде після Івано-Франківської.

Отже, автомобілі, які зареєстровані у нашій столиці, мають код АА. Далі у кодах міняється друга літера, згідно з латинським алфавітом. Тож для Вінницької області, яка друга у списку після Києва, діє код АВ, для Волинської діє АС. Латинська літера D випадає, бо в українській мові пишеться вона інакше. Тому в наступного регіону — в Дніпропетровській області - автомобільний код АЕ. Далі, аналогічно як і з D, латинські літери F, G, J, L, N, Q, R, S, U, V, W, Y та Z випадають. В списку залишаються тільки ті, що однаково пишуться у латинському та українському алфавітах. Для Донецької області — код АН, для Київської — код АІ і т.д.




Правильно розшифровуємо автомобільні номерні знаки. Частина 1


Винятки. Для Харківської області - код АХ. Літера Х — це остання літера в латинській абетці, тому надалі у кодах регіонів міняється перша літера, а разом з нею по-другому колу змінюється й друга літера.

Так, для Кіровоградської області автомобільний код ВА, для Луганської - ВВ. Для машин, зареєстрованих у Тернопільській області, діє код ВО, у Рівненській – ВК, у Херсонській — ВТ, у Хмельницькій — ВХ. Потім знову ж таки міняється перша літера. І тому для 4-х регіонів в автомобільних кодах використовується літера С.


Правильно розшифровуємо автомобільні номерні знаки. Частина 1


Зауважимо, що сучасні номерні знаки мають декілька фонів кольору:

- Білий - для номерних знаків звичайного транспорту.
- Чорний - для військового транспорту.
- Голубий - номери міліцейських авто.
- Червоний - розрахований для транзитних номерів.
- Жовтий – тільки для номерних знаків маршрутного транспорту.





На правах реклами